kör_logo_fa

Határ a csillagos ég – Spiri Teaház

Csütörtökön Balázs Lajos, az MTA CSFK KTM Csillagászati Intézet professzora látogatott el hozzánk. Előadásában igyekezett a csillagászat tudományos eredményeit a hit rejtelmeivel összeházasítani, hogy nekünk, keresztény értelmiségnek tiszta képünk legyen arról, meddig is terjed a tudomány, és hol kezdődik a hit. 

A kettős vonulat miatt a Pascal és Szent Ágoston idézetek összefonódva repkedtek az éterben, miközben gyönyörű képeket láthattunk a csillagokról, galaxisokról és a fény festette csillagközi gáz- és porfellegekről. 

A professzor úr szemléletes előadásában nem csak az őt a szocializmusban ért atrocitások hallatán eshetett le az állunk, hanem akkor is, amikor realizáltuk a világegyetem hatalmas méreteit, hogy milyen nagy valójában a Tejútrendszer, mekkora a lokális csoport és hogy milyen messze tekintünk vissza a múltba, amikor milliárd fényévekre lévő szupernóvákat észlelünk. 

A csütörtöki teaház kétségtelenül felnyitotta a szemünket, hogy valójában milyen aprók vagyunk a nagy egészhez képest, és hogy mennyire védtelenek vagyunk, ha nincs mibe kapaszkodnunk. 

Pudleiner Kristóf

kör_logo_fa