kör_logo_fa

Változó világ – A globális trendek átalakulása napjainkban

Csütörtökön Thomas Hanson Úr, az Egyesült Államok korábbi diplomatája látogatott el hozzánk egy Public Lecture keretében. Előadása során körbejárta azt a témát, melyet szakértők ezrei és önjelölt szakértők milliói boncolgatnak manapság: Hogyan nyerte meg Donald Trump az amerikai elnökválasztást? 

Előadónk az 1990-2010 közötti két évtizedben volt igazán aktív, akkor Mongóliában és Észtországban volt diplomata. Ma a Minnesotai Egyetemen tanít nemzetközi tanulmányokat. Sokrétű szakmai tapasztalatairól nekünk is beszámolt, ezzel együtt be is mutatta azokat a globális tendenciákat, amik véleménye szerint a közelmúltban elkezdték átformálni az országok egymáshoz való viszonyát. 

Hangsúlyozta, hogy a ’90-es évek „fukuyamai buborékja” kidurrant, elkezdett érződni a világban a globalizáció és a liberális demokrácia terjesztésének negatív következményei. Egyes fejlett nyugati társadalmakban a társadalmi-gazdasági diskurzusokat felváltották a morális és nacionalista kérdésfeltevések. Ezen témák központba állításával megkezdődött az országok „befelé való fordulása”. Előadónk véleménye szerint a középosztály ezen igényének következtében jött létre a Brexit és válaszotta meg az USA Trumpot elnökének.

Az izgalmas, lendületes előadást egy rövid beszélgetés, majd egy csoportos fotózás követte. Köszönjük szépen Hanson Úrnak, hogy prágai és pozsonyi előadása után még ránk is időt tudott szánni!

Pudleiner Kristóf

 

 

 

 

 

kör_logo_fa