kör_logo_fa

Veni Sancte 2016 – Mi vagyunk az Ignác!

Közös szentmisével és évnyitó ünnepséggel indult a tanév a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégiumban.

Az ünnepséget Forrai Tamás SJ, a magyar jezsuiták provinciálisa nyitotta meg ünnepi szentmisével. Tamás atya Szent Pál apostol és Claver Szent Péter példáján buzdított bennünket, kollégistákat arra, hogy mindenekelőtt bensőnkre hallgatva engedjük, hogy változások indulhassanak bennünk. Ahogyan fogalmazott, a belülről induló változások hatással vannak úgy a kollégium konyharendjére, mint szélesebb társadalmunkra.

Feledy Botond rektor közös építkezésre hívott mindannyiunkat. A bizonytalan világban biztos pontokat keresünk, s magunk is próbálunk azzá válni. Biztos hagyományokat teremtünk, intézményt építünk a mindent megkérdőjelező világ kellős közepén. Így próbálunk reflektálni a körülöttünk egyre bonyolultabbá váló világunk változásaira.

Sipka Bence diákbizottsági elnök szenvedélyes beszédében minden szakkollégiumi munkacsoportot (teamet) néven nevezett, s öregdiákjainkkal, a kollégium vezetőségével és minden dolgozójával, tanárainkkal, barátainkkal, s nem utolsó sorban a jezsuitákkal együtt közös útra hívott. „Mi vagyunk az Ignác” – mondta, akikkel képzeletbeli űrhajónkkal együtt hódítjuk meg a végtelen égboltot.

Kocsev Bence öregdiák négy év távlatából azt emelte ki, hogy milyen szabad közegben szervezhettek az akkori diákok (egyébként a mostaniak is) közéleti kurzusokat, beszélgetéseket. Magával vitte az interdiszciplináris gondolkodást is, amely szerinte túlmutat bármely egyetem tanulmányi rendjén, és elengedhetetlen ahhoz, hogy rendszert találjunk a globális folyamatok komplexitásában.

Nem lett volna igazi az évkezdés, ha nem egy hetedhét országra szóló bulival ér véget. Itt mutatkoztak be vendéghallgatóink is, akik velünk fognak lakni a következő félévben. Öt amerikai és öt magyar matematikahallgató költözött az ötödik emeletünkre, akik a Budapest Semester in Mathematics programban vesznek részt. Velünk kóstolta évkezdő pincepörköltünket Chlotild is, aki Franciaországból érkezett Erasmus ösztöndíjjal. Valamint velünk koccintott két kínai vendégoktató is, akik az ELTE-n, illetve a szakkollégiumban fognak kínait tanítani.

Az év tehát már hivatalosan is elindult, a héten már a szakkollégiumi kurzusok is elkezdődnek.

Bárdos Dávid

 

kör_logo_fa