kör_logo_fa

Három szakkollégium kurzusa: Vitakultúra

Idén első alkalommal szerveztünk három szakkollégium részvételével kurzust. A Bibó István Szakkollégiummal és a Rajk László Szakkollégiummal közösen a SZIK kezdeményezésére szerveztük a rendhagyó órát az elsős évfolyamok számára.

Három elméleti alkalommal alapoztuk meg a retorikai és érveléstechnikai tudást. Mind a három alkalommal a három szervező szakkollégium egyikébe mentek a csoportba osztott diákok, így mind a három szakkollégiumba betekintést nyerhettek a résztvevők. A csapatokat is vegyesen állítottuk össze, így a bibós, rajkos, SZIK-es diákok között élő kapcsolat alakult ki.

A két gyakorlati alkalmon az elméleti tudást felhasználva az oxfordi vitastílust gyakorolták aktuális témafelvetésekkel, összeszokott társaságként a diákok.

Végül május 11-én rendeztük meg a Gálát a Loyola Caféban, melyre mindhárom szakkollégium diákjai és oktatóik is meghívást kaptak. Az ünnepélyes alkalmon három oxfordi vita keretében szó volt a vallás szerepéről, a szándékolt halálba való segítés jogszerűségéről, valamint a műveltségalapú cenzus bevezetésének lehetőségéről is. Mindegyik vita előtt közönségszavazást tartott az aktuális disputa elnöke, melyben a hallgatóság kimutatta, hogy egyetért-e az adott tételmondattal, vagy nem. A szavazást a vita után is megismételte az elnök – így látszódott szépen az eredménye a meggyőzésnek: hol a pro, hol a contra oldal nyert meg magának több embert az érvelésével.

Köszönjük a részt vevő diákoknak, a szakkollégiumok szervezőinek és oktatóinknak ezt a lehetőséget!

 

kör_logo_fa