kör_logo_fa

Gerendai Károly volt a vendégünk

Gerendai Károly üzletember, a Sziget Fesztivál alapítója volt a 2017-es év első Szent Ignácos Public Lecture vendége. Lehetőségünk nyílt beszélgetni vele a Sziget megálmodásáról, a vállalkozói élet nehézségeiről, a magyar gasztronómiáról, a tervezett olimpiáról és még sok másról.

Előadónk részletesen mesélt a Sziget indulásáról, inspiráló szavaival festette le a rendszerváltás utáni időket a fiatal közönségnek. Beszélt arról a támogató hangulatról, ami akkoriban az új és az országot előrevivő dolgokat segítette. Elmondta, hogy hamar önállósodott és rögtön dolgozni kezdett, így a rendezvényszervezői szakma több ágába is bepillantást kaphatott. Fiatalként igazán átérezte egy ifjúsági közösségi fesztivál hiányát, aminek kialakításába addigra már tapasztalt szervezőként bátran belevágott. A többi, ahogy mondani szokás, történelem. A sikertörténetben felmerülő nehézségekről is őszintén beszélt, ahogyan a jövőt illető, nemzetközi térre tartó vízióról is.

Mint hazánk első Michelin-csillagos éttermének, a Costesnek vezetője, kérdeztük a hazai gasztronómiai életről is. Elmondta, hogy jelentős változás ment végbe az utóbbi években. Kiemelte Széll Tamás sikerét, mint mondta, példaképek kellenek a fiataloknak, akik ezt a pályát hivatásként választják. Hangsúlyozta, hogy ma már vannak értékes, nagyon jó magyar éttermek (pl. Kistücsök, Anyukám mondta), ugyanakkor szomorúnak tartja, hogy sok jó minőségű helynek be kell zárnia, mert a lakosság még mindig inkább választja és eltűri a mirelit ételeket és porleveseket felszolgáló vendéglátóipari egységeket.

Gerendai Károly a társadalmi felelősségvállalást is fontosnak tekinti, erre többek között példa, hogy ő alapította és vezeti a Szeretem Magyarországot klubot, valamint a Rajk László Szakkollégium Tanácsadó Testületének is tagja. Aggasztónak tartja, hogy sok fiatal ma nem Magyarországon tervezi a jövőjét. Elmondta, hogy a mai ifjúságnak bizonyos szempontból nehezebb vállalkozásba belevágnia, az önállóvá válás életkora is kitolódott, azonban rengeteg új lehetőség is adott, ami régebben nem volt elképzelhető.

Köszönjük szépen a látogatást és a tartalmas beszélgetést!

Aujeszky Nóra

kör_logo_fa