kör_logo_fa

Függőség, vírusok, adatszerzés – a Szent Ignác XXIX. Szimpóziuma

Kollégiumunk egyik meghatározó eseménye a félévente megrendezésre kerülő szimpózium, amelynek keretében mindenki számára releváns és érdekes témákat igyekszünk több oldalról megközelíteni. Ez alkalommal az internetes biztonság kérdését jártuk körbe.

Rendezvényünkön olyan elismert szakemberek adtak elő, mint Szabó Endre Győző, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságának elnökhelyettese; Virág Csaba, a Cyber Services Zrt. oktatási vezetője vagy Varga Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa. Szó esett például arról, mi számít adattal való visszaélésnek, és milyen büntetőjogi következményekkel jár ez; megtudtuk, mi a feladata egy etikus hackernek, és hogy hogyan védhetjük ki az esetleges támadásokat.

Az esemény csúcspontját egy majdnem egyórás kerekasztal-beszélgetés jelentette. Ennek keretében szóba került az internetfüggőség, a generációk közötti technológiai különbségek, és hogy valóban olyan rossz-e a helyzet, mint amilyennek sokunk számára tűnik. Bár a legtöbb kérdésben megoszlottak a vélemények, Bokor Tamás zárókérdésére („súlyos következményei lennének-e annak, ha az internet máról holnapra megszűnne?”) egyértelmű igennel felelt mind a négy résztvevő.

Ezután még két rövidebb, de nem kevésbé érdekes előadást hallhattunk Keleti Arthurtól a hackerekről és a mesterséges intelligenciáról, valamint Balogh Ákos Gergelytől, aki a szuverenitás problémájáról beszélt nekünk. Végül a záróbanketten alkalmunk nyílt személyesen is beszélgetni az előadókkal, ahol a Loyola Café jóvoltából készült finom szendvicsek mellett Topál Dániel szórakoztatta élőzenével a jelenlévőket.

kör_logo_fa