kör_logo_fa

„Elég közel lenni…” – On The Spot

Vendégünk volt Cseke Eszter és S. Takács András, az On The Spot stábja. A dokumentumfilmeket készítő csapat sokféle díjat kapott, köztük az Európa Tanács „Press Freedom Award”-ját, Pulitzer emlékdíjat, Prima Primissima díjat, Arany Nimfa-díjat.

Mottójuk Robert Capa híres mondása, miszerint „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel.” Cseke Eszter és S. Takács András az egész világot bejárva forgatott igazán közelről törzsekről, harcosokról, diktátorok gyermekeiről, legutóbb pedig „9 hónap alatt a Föld körül” sorozatukban a világ számos pontjáról jelentkezve mutatták be a születés csodáját, miközben saját gyermekük is megszületett.

Beszélgettünk az indulás éveiről, az On The Spot kialakulásáról: az első gázai filmről, amit a Spektrum adó elég újszerűnek és izgalmasnak tartott ahhoz, hogy felkarolja az ötletet . Majd szóba került az az alkotói szabadság, ami a stáb munkáját jellemzi: ez teszi lehetővé, hogy kreativitásuknak semmi sem szab határt, jelenleg is sok témán dolgoznak.

A hitelesség rendkívül fontos Eszternek és Andrásnak, ezt tartják sikerük titkának is. Kendőzetlenül mutatják be a valóságot, amit a nézők megéreznek. Sokszor kerültek már veszélyes helyzetbe, ám akár aknamezők, terroristák, vagy éppen a dzsungel erdei kerültek útjukba, leküzdve az akadályokat a legforróbb helyzetekről adtak és adnak valódi képet nézőiknek, a kultúrák és az emberi sorsok sokszínűségét bemutatva pedig egyszerre lenyűgözik és inspirálják közönségüket, ahogyan ez a mostani beszélgetés alatt is történt.

Nagyon köszönjük Eszternek és Andrásnak a látogatást!

kör_logo_fa