kör_logo_fa

Visszaadtuk a meghívást – Hölvényi György a kollégiumi hétvégén

Szakkollégiumunk vendége volt Hölvényi György európai parlamenti képviselő. Képviselő úrral már régebbi a kapcsolatunk, hiszen tavasszal mi jártunk nála Brüsszelben, nyár óta pedig már a második szakkollégistánk tölt be nála gyakornoki pozíciót. Ezúttal szakkollégiumi hétvégénken látogatott meg minket, ahol egy délelőttöt töltöttünk közösen.

Hosszasan beszélgettünk a menekültkérdésről. Képviselő úr megosztotta februárban tett iraki utazásának élményeit és elmondta, hogy a kialakult helyzet egyszerre humanitárius, biztonságpolitikai, gazdasági és kulturális kérdés, és a megoldásnak is e négy pilléren kell nyugodnia. Magyarország számára pedig a legfontosabb, hogy jó példát tudjon mutatni befogadásból. Beszélt a Jezsuita Menekültszolgálat (Jesuit Refugee Service, JRS) munkájáról is, amely ma már Európa egyik legfontosabb menekültügyi segélyszervezete, és amelynek kötelékében szakkollégiumunk önkéntes csapata is dolgozik.

Szóba kerültek még az Európai Unió gazdasági, politikai és katonai erejében rejlő kihívások, korrupció, környezetvédelem, valamint a parlamenti képviselők és az európai polgárok szerepe Európában. „A felelősség nem nyomasztó. A felelősség jó. Saját környezetedben, saját közösségedért felelősséget kell vállalni” – zárta a beszélgetést, és arra biztatott bennünket, hogy vegyünk részt mellette az Európai Parlament gyakornoki munkájában, és tegyünk szert minél több személyes tapasztalatra az Európai Unió működésével kapcsolatban.

kör_logo_fa