kör_logo_fa

Futás a fejlődő országokért

A Fejlesztés Európai Évében (European Year of Developement) a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium diákjaiként azon fáradozunk, hogy kortársaink körében elősegítsük a nemzetközi fejlesztési együttműködés és humanitárius segítségnyújtás elterjedését, egyfajta globális szolidaritás kialakulását.

 A projekt keretében részt vettünk hazánk 11 éves EU-tagsága és az Európa-nap tiszteletére rendezett futáson. A 11 km-es távon tizennégyen indultunk, Bördős Éva projektvezetőnkkel együtt. Formabontó módon, erőfeszítéseinket a fejlődő országokban uralkodó állapotok javulásáért ajánlottuk fel. Az eseményre kis zászlókat készítettünk, melyek hátoldalára tényeket írtunk, hogy mindenki láthassa, mi történik a világ más tájain. Ezekkel futottunk, és az arra járóknak is adtunk. Saját problémáink hirtelen eltörpültek akkor, amikor szembesülnünk kellett azzal, hogy a mozambikiak fele nem jut kiépített ivóvízforráshoz, hogy Ruandában, a Közép-afrikai Köztársaságban és Zambiában is csak nagyon kevesen érik el a 40 éves kort, hogy a Dél-szudáni Köztársaságban csak minden 10. csecsemő éri el az egyéves kort, hogy Sierra Leonéban 50 000 emberre jut egy orvos…

Ezért tartottuk fontosnak, hogy a fejlett világ ünnepnapján a fejlődő országokban élő embertársainkra irányítsuk a figyelmet. Hiszen ez a „mi világunk, a mi méltóságunk, a mi jövőnk”.

kör_logo_fa