kör_logo_fa

Három fontos eseményt rendeztünk tíz napon belül

Anna Smith Lacey volt washingtoni politikai attasé, Kőrösi Csaba, környezeti fenntarthatósági igazgató, valamint Kendernay János, az Európai Külügyi Szolgálat diplomatája látogatott el hozzánk két héten belül. Mindhárom beszélgetés érdekfeszítően és tanulságosan végződött.

Január 20-án Anne Smith Lacey, a washingtoni székhelyű Victims of Communism Memorial Foundation külkapcsolatokért felelős vezetője, a washingtoni magyar nagykövetség korábbi politikai attaséja és kongresszusi összekötője személyes tapasztalatairól és élményeiről számolt be kollégiumunkban. Bemutatta, hogyan fest a diplomácia a gyakorlatban, mit takar a nagykövetségi munka. Szóba került az amerikai elnökválasztás kapcsán a jelöltek felkészültsége és esélye, valamint, hogy mit jelenthet Magyarország számára a következő elnök személye.

Január 28-án Kőrösi Csaba a Köztársasági Elnöki Hivatal környezeti fenntarthatósági igazgatója látogatott el hozzánk egy London School of Economics (LSE) Alumni esemény keretében. A szakember előadása előtt az LSE képviselője beszélt a Párizsi egyezményről, amely a COP21 konferencia keretében született meg. Kőrösi Csaba jóval általánosabb, ugyanakkor közelebbi témát boncolgatott, azaz, hogy miért fontos a fenntarthatóság szempontja a döntéshozásban. Bemutatta, milyen környezeti, gazdasági és társadalmi forgatókönyvek lehetségesek, ha a globális felmelegedést kontroll alatt tartjuk, illetve milyenek, ha nem. 

Január 29-én Kendernay János, az Európai Külügyi Szolgálat (tulajdonképpen az EU “külügyminisztériuma”) diplomatája elmesélte, hogy bölcsész szakos hallgatóként hogyan került a diplomácia világába és betekintést adott a mindennapi munkavégzésébe. A diplomata megvitatta velünk az EKSZ belső működését, az EU jövőjének lehetséges irányvonalait, valamint alaposan megvizsgáltuk és elemeztük a migrációs válság okait, kezelésének hibáit, mind EU-, mind országos szinten, konstruktívan keresve a megoldást ezen komplex problémákra.

 

kör_logo_fa