kör_logo_fa

V4 STRATAGEM konferencia

Október 9. és 11. között rendeztük meg a V4 STRATAGEM konferenciát a Visegrád Alap támogatásával. Az eseményen a SZIK mellett a szlovák Antona Neuwirtha Kollégium, a cseh KADEFIK diákszervezet, valamint a lengyel Centrum Myśli Jana Pawła II képviseltette magát. Ezen túl vendégül láttunk szlovén és horvát hallgatókat is. 

A konferencia fókuszában egy STRATAGEM elnevezésű, Dennis Meadows által kidolgozott modellen (A Növekedés Határai) alapuló, szimulációs játék állt, amely egy egész napot vett igénybe. A játék során valóban egy szegény, túlnépesedő és exponenciálisan fejlődő ország modelljével ismerkedtünk meg. Döntéshozó szerepében kellett megoldani egy ország problémáit a matematikailag leírt bonyolult társadalmi-gazdasági összefüggésrendszerek ismeretében. A játék azonban nem csupán a komplexitása miatt jelentett kihívást, hanem kooperációs készségeinket is igénybe vette, hiszen igen gyors csoportdöntéseket kellett hozni. Ezeket a döntéseket az is nehezítette, hogy gyakran olyan morális tartalommal bírtak, hogy a gyorsabb növekedés érdekében csökkentsük-e az emberek jólétét vagy a túlnépesedés elkerüléséért éhezzen-e a lakosság.

Dr. Kuslits Béla, szociológus, a játék vezetője, aki 2009 óta szervez ehhez hasonló eseményeket a következőképpen írta le a játék mondanivalóját: “A rendszer bonyolult, sokféle viselkedésre képes, és a “fenntartható” működésmódok között is vannak olyanok amelyek a társadalom számára kellemesek, mások nagyon nyomorult életet jelentenek, de mivel a határok között maradnak, fenntarthatónak mondhatók. Ha megértjük az ökológiai összefüggések működését, akkor jól együtt lehet velük működni, ha nem, akkor beléjük ütközünk és ez általában kellemetlen következményekkel jár.”

A játék végén igen tanulságos eredmények születtek és Dr. Kuslits Béla segítségével számos következtetést levontunk a környezetvédelem fontosságától az olajkitermelés nemzetközi gyakorlatán át egészen a szociális szolgáltatások születéscsökkentő hatásáig.  A játékvezető maga így fogalmazott: “Én nagyon jól éreztem magam ezen a napon. Az egyik leglelkesebb és legintelligensebb társaság akivel eddig dolgoztam. Meglepő volt számomra, hogy milyen sokan próbálták előre kiszámolni a döntéseik eredményét és nem csak érzésből pakolgatták az erőforrásokat. Annak is örültem, hogy nem nagyon  volt olyan, aki háttérbe vonult volna. Mindenki kompetensnek érezte magát és ki is vette a részét a szimulációból. A játék végén, a beszélgetés alatt felmerülő kérdéseket is izgalmasnak találtam, jó érzés ilyen társasággal dolgozni.”

A következőképpen értékelte az eseményt Pintér Melinda, főszervező: „Rendkívül sikeres három napot zártunk és ismét egy olyan rendezvényt tudhatunk a hátunk mögött, ami tovább öregbítette a SZIK hírnevét. Ezután a hétvége után nem kérdés számunkra, hogy a jövőben még szorosabbra fűzzük majd az együttműködést új partnereinkkel.”

 

Makk János

 

 

kör_logo_fa