kör_logo_fa

Pozsonyi látogatás a Kolégium Antona Neuwirthában

Egy hónap sem telt el a V4 Stratagem Konferencia óta, ismét egy nemzetközi szakkollégiumi programon vehettek részt a szentignácosok: a pozsonyivánkai Antona Neuwirth testvérkollégiumunkban járt küldöttségünk az elmúlt hétvégén. A jezsuita kötődésű intézmény – amely egyben Szlovákia egyetlen szakkollégiuma is – régi ismerősünk: az őszi félévekben meghívnak minket egy hétvégére, a tavasziakban pedig ők látogatnak el hozzánk. Tapasztalatokat cserélünk, szakmai programokat szervezünk, és természetesen egyre erősebbé fűzzük a kollégisták közötti baráti kapcsolatokat.

 

A Kolégium Anton Neuwirtha különleges kollégium. A hozzánk hasonlóan működő intézményt itthon valószínűleg szakkollégiumnak neveznék, ez az intézményi forma azonban Szlovákiában még ismeretlen. Épületük egy Pozsony melletti kastély, amelyet a szlovákiai jezsuita rendtartománytól kapnak bérbe. Itt lakik, és innen jár be fővárosi óráira a kollégium tizenkilenc tagja. És ide vártak bennünket is nagy szeretettel mindannyian két főszervező öregdiákkal és Miroslava Durankovával, a kollégium igazgatójával együtt.

A pénteki nap bemutatkozással és ismerkedéssel kezdődött. Este pedig Pavol Kosnáč, a kollégium öregdiákjának lebilincselő előadását hallgathattuk meg, aki a közelmúltban járta meg Irakot és Szíriát. Testközelből ismerte meg a zajló háború borzalmait és a közel-keleti helyzetet, amelyről nekünk is részletesen beszámolt.

Szombat délelőtt a menekültek, a rasszizmus és az idegengyűlölet témaköre került a középpontba. Robert Scruton cikke alapján Martin Luterán rektor vezetett beszélgetést a két szakkollégium diákjaival. A nap további részében a szlovák ételeké, Pozsony belvárosáé és a kötetlen ismerkedésé volt a főszerep. Jutott idő kollégiumi tapasztalatcserére, tudásátadásra is, beszélgettünk intézményeink szakmai, közösségi és lelki életéről is. A nap a kastély patinás dísztermében rendezett bulival ért véget.

Vasárnap közös kirándulás volt az első program egy közeli tóhoz, ebéd után pedig nem volt más hátra, mint hogy 2016. február 26-28-ára átadjuk képzeletbeli meghívónkat szlovák testvérkollégiumunknak. A következő félév eleji hétvégére mi fogadjuk őket nagy szeretettel.

Reméljük, a leuveni Collegium Hungaricummal, a Marosvásárhelyi Jezsuita Egyetemi Lelkészség Kollégiumával, a szegedi Kaszap István Kollégiummal és a budapesti Jezsuita Roma Szakkollégiummal együtt a Kolégium Antona Neuwirthával is hosszú és termékeny kapcsolatot alakíthatunk ki mi, a Szent Ignác tagjai.

kör_logo_fa