kör_logo_fa

Őszinte párbeszéd a fenntarthatóságról!

„Miért beszél róla mindenki? Miért hallgat róla mindenki – Őszinte párbeszéd a fenntarthatóságról” címmel szervezett teaestet Pólya Viktor és Uzsák Zsuzsanna szakkollégistánk egy valóban kényes, mégiscsak aktuális problémáról, a fenntarthatóságról. Az eseményre november 13-án este, mintegy 70 érdeklődő érkezett a Párbeszéd Termébe.

Két meghívott vendégünk a témában igencsak jártas szakember, Ifj. Dr. Zlinszky János ökológus, környezetvédelmi stratéga, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója, valamint Szilágyi László országgyűlési képviselő, a Fenntarthatósági Kabinet vezetője volt. A beszélgetést Pólya Viktor moderálta. Miután a két meghívott röviden megosztotta velünk, mikor és miért került kapcsolatba a környezetvédelemmel, bővebben körülírták, mit is jelent a már-már elcsépelt, mégis nehezen megfogható fogalom: a fenntartható fejlődés. Szilágyi úr szerint nem is erről, inkább fenntartható társadalomról érdemes beszélnünk, Zlinszky tanár úr pedig a fenntarthatóságot elsősorban a nem anyagi értékeink kapcsán tartja lehetségesnek. Részletesen kifejtették, hogy viszonyul a politika a kérdéshez (véleményük szerint nem a legideálisabb módon), majd arról adtak nekünk képet, hogy áll a fenntarthatóság szabályozása nemzetközi, illetve hazai szinten. Mindketten rávilágítottak, hogy rövid időn belül világméretű katasztrófához vezethet, ha nem tanulunk meg gazdaságosabban bánni ásványkincseinkkel, és egyáltalán értékeinkkel. A teaház második felében az érdeklődők faggathatták a vendégeket, akik készséggel válaszoltak a különbnél különb, és mégis témába vágó kérdésekre.

Az elmúlt évek legtöbb embert megmozgató teaestje volt a tegnapi, mindez bizonyítja a témaválasztás kiválóságát, de talán még jobban a probléma aktualitását. Az este 8 órakor kezdődő eseményről a legkitartóbbak éjfél körül távoztak.

Köszönet és gratuláció jár a szervezőknek.

Kurucz Ádám, szakkollégista

kör_logo_fa