kör_logo_fa

International EU Crisis: Szimulációs játékon vettünk részt

November 11-12-én az Európai Unió működését modellező szimulációt rendezett a Negotiation Moot szervezet a Pallas Athéné Domus Scientiae alapítvány támogatásával a világ több országából érkező diákok számára, amin szakkollégistáink közül is voltak résztvevők. A játékra a MAGIS Maribori Jezsuita Kollégiumból (MAGIS – Jezuitski kolegij v Mariboru) és a Ljubljanai Jezsuita Kollégiumból (Jezuitski kolegij v Ljubljani) is érkeztek fiatalok.

Két felkészítő alkalom előzte meg az angol nyelvű eseményt. A körülbelül hatvan fős társaság vegyes csapatokban egy-egy tagállamot képviselt az első napon, mikor is az EU Tanácsának tagjaiként próbálhatták ki magukat. Az eléjük tárt érdekek mentén kellett tárgyalniuk, majd közösen elfogadni az érdekérvényesítés során kialakult pénzügyi költségkeretet. A második nap az Európai Parlament képviselőivé váltak a résztvevők, így a pártok munkájába is belekóstolhattak. Az eseményt hirdető NegoMoot hívókérdései az EU-val kapcsolatban a következők voltak: Hogyan tud túlélni az EU? Milyen Európai Unióban szeretnél élni? Az ezekre adott gyakorlatias válasz kibontakoztatására volt lehetőségük a játékosoknak.

A zsűri tagjai közt volt Feledy Botond külpolitikai szakértő, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium rektora, Dr. John R. Siberski, a Georgetown University volt dékánhelyettese, Dr. Csörsz Emese európai parlamenti tanácsadó, Hajdú Márton, Magyarország brüsszeli Állandó Képviseletének állami kitüntetést kapó szóvivője, Ksenija Skrilec szlovén nagykövet asszony, valamint Dr. Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója.

valamint Takács Szabolcs Európai Uniós ügyekért felelős államtitkár.

A játék realisztikus szervezése sok izgalmat tartogatott a résztvevők számára, amit a különböző nézőpontok megismerése, a viták, és más nemzetek diákjaival való beszélgetések tettek felejthetetlenné. Köszönjük a lehetőséget!

Aujeszky Nóra

 

kör_logo_fa