kör_logo_fa

Szakmaiság

A szakmaiság a SZIK egyik sarkalatos pillére, hiszen kitűzött célja, hogy tagjai szakmájukban kiváló szakemberekké váljanak. Ezt hívatott elősegíteni az intézmény tanulmányi rendszere.

Szakmaiság

Közösség

A SZIK olyan szakkollégium, ahol a komoly szakmai munka és pezsgő közösségi élet jól megférnek egymás mellett.

Félévente szervezünk kollégiumi hétvégét, illetve minden nyáron van egy táborunk, amely a gólyatáborokhoz hasonlóan segíti, hogy jobban megismerjük újonnan felvett tagjainkat. Év közben rengeteg rendszeres és spontán programot szervezünk, például pingpong bajnokságot, múzeum-, kiállítás- és színházlátogatást, filmklubot. Hatalmas élmény megtapasztalni a kolibulik hangulatát, a meglepetés szülinapi köszöntések izgalmát, a közös reggelik varázsát és a vasárnap esti közös sportolást. Az Ignác az a hely, mely nem csak szállás, hanem otthon is a mindennapok rohanásában. Ahol elfogadnak, ahol szeretetet, segítséget és odafigyelést kaphatunk. Barátságok, mély és tartós emberi kapcsolatok forrása.

Egy biztos pont Budapest forgatagában.

Lelkiség

A jezsuita pedagógia egyik alapvető eleme a szabadság, ami meghatározza a kollégium harmadik pilléreként emlegetett lelkiséget is; egy kötelezettségektől mentes lehetőség ez a kollégisták számára. Az egész évet keretbe foglalja a közös Veni Sancte és az évzáró Te Deum. A lelkiségi programok között szerepel a félévenként tartott lelkigyakorlat, lelkiségi teaház és a „Meet a Jesuit” sorozat, amelynek keretében egy-egy jezsuitával ismerkedhetünk meg közelebbről. Hagyománnyá vált, hogy közösen készülünk Karácsonyra, Húsvétra és Pünkösdre valamilyen imádságos formában. Ezeket a szervezett programokat kísérik a spontán szerveződő közös esti imák, a vizsgaidőszakban egymásért tartott szorító imalánc. A konkrét programokon kívül meghatározó a lelkészi jelenlét, valamint az a kiváltságos helyzet, hogy jezsuita rend központjában van a kollégium épülete. Mindezek még intenzívebbé teszik a lelkiségi életet és plusz segítséget adnak, hogy a kollégisták együtt kereshessék a „másokért élő ember” útját.

Lelkiség

Társadalmi felelősségvállalás

A Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium egyik fontos célkitűzése a társadalmi felelősségvállalás, ezért szakkollégisták különböző szociális projektekben vesznek részt. A legjelentősebb a Gyökerek Tábor, emellett a 2015-2016-os tanévben a Fóton elhelyezett menekült gyerekek segítése, korábban a Pelikán Program és a Jezsuita Roma Szakkollégium tagjai számára nyújtott mentorprogram.

CSR

kör_logo_fa