kör_logo_fa

One Question Workshop – Egy interjú workshop az Iron Curtain Project szervezésében

Történelmet nem mindennap írunk

Történelmet nem minden nap írunk. 1989. november 9-én azonban valami rendkívüli dolog történt: leomlott a berlini fal. Kelet-német Trabantok haladtak át az ellenőrzőpontokon, az emberek arca csak úgy ragyogott a boldogságtól. Azokon az ellenőrzőpontokon juthattak át büntetlenül, amelyek éveken át a szabadságukat korlátozták, s amelyeknek leomlása lehetetlennek tűnt. A német nép eufóriában úszott, miközben az egész világ őket nézte. Szüleink generációja is élőben követte az eseményeket a tévében. Mi, akik alig voltunk tizenévesek, vagy még fiatalabbak, nem sokat értettünk a politikából. De láttuk szüleinken, hogy sorsfordító pillanatról van szó.

Azóta eltelt negyed évszázad. Egy teljes generáció nőtt fel úgy, hogy halvány emlékük sincs a vasfüggönyről. Az európai kontinens radikálisan megváltozott, a Trabant retró lett, Berlin trendi, a berlini fal darabjait pedig gyűjtőknek adták el — eredeti és hamis darabokat egyaránt.

Mi a 90-es évek gyermekei vagyunk. Olyan gyerekek, akiknek azt mondták, hogy minden rendben lesz a világukban. Ma, 2015-ben tömegek kérdőjelezik meg az Európai Unió létjogosultságát: nyugaton euroszkepticizmus honol, keleten nosztalgia. Szélsőséges pártok nyernek egyre nagyobb népszerűséget, kilátástalan helyzetükben emberek hagyják el otthonaikat és szeretteiket. Az ukrajnai konfliktus nyomán pedig felelevenedett a hidegháború fogalma.

 

Élő történelem a kortárs Európában, erről szól a Vasfüggöny Projekt. A következő hónapokban, években a függöny hatásával, a mindennapokra kifejtett hatásával foglalkozunk.

Egy kérdés — interjú workshop

Mit tudsz a szüleid múltjáról? És miről kérdeznéd még őket? Októberben egy interjú workshop-ot tartunk Budapesten, magyar diákoknak, hogy saját szüleiket kérdezzék a kommunista rezsimről. Föl tudják tenni azt a kérdést, amire eddig nem volt alkalmuk, és ezt megörökítsék az utókor számára egy videóban. A legjobb interjúk beküldőit értékes nyereményekkel díjazzuk.

A workshop programja:

  • Bevezetés – A kommunista múlt Magyarországon
  • Előadás az elbeszélt történelem jelentőségéről
  • Egy személyes elbeszélés
  • Interjú workshop Bureau Boven újságíró vezetésével
  • Interjú gyakorlatok
  • Tippek és trükkök a filmkészítésről

A workshop munkanyelve angol.

Csekkolj be az eseményre a facebookon: https://www.facebook.com/events/1648365675448297/

A projekt honlapja: http://www.ironcurtainproject.eu/

 

The Iron Curtain Project is produced by the journalists of Bureau Boven in cooperation with the graphic designers of Zinnebeeld and publisher Autres Directions. It is sponsored by the European Commission and made in cooperation with the Nuremberg International Human Rights Film Festival, Post Bellum, Cold War History Research Center and Kitekinto.

kör_logo_fa