kör_logo_fa

A Távol-Kelet térítője: beszélgetés Nemeshegyi Péter atyával

Kollégiumunkban harminc évre visszamenőleg mindenki ismeri a jezsuita rend ikonikus, idén már 95 éves szerzetesét: Nemeshegyi Péter SJ 37 évet töltött Japánban misszionáriusként és egyetemi tanárként. Péter atyán azóta sem fog az idő: szellemi frissessége töretlen, így nem sokkal száz éves kora előtt is kiváló előadó és beszélgetőpartner.

Ignácos projektünk részeként március 13-án látogattunk el az atyához, aki immár a Krisztina körúti Farkas Edith Katolikus Szeretetotthonban tölti napjait: a Szeretetotthon különlegességét pedig az adja, hogy termeit szenior apácák és szerzetesek töltik meg békességgel és imádsággal. Itt nincs meg az idősek otthonának klasszikus, melankolikus hangulata: a vallásosság ereje felemeli ezt a helyet. Az életük alkonyán csendesen barangoló atyák és nővérek gyönyörű egyházi témájú festmények, feszületek és művészi szövésmunkák környezetében élhetik napjaikat.

Péter atyát abban a témában kértük fel előadásra, hogy lehetséges-e a nem keresztény népeket úgy megtéríteni, hogy közben nem kényszerítjük rá őket a nyugati kultúra átvételére. Előadónk széleskörű tapasztalatáról és nagy bölcsességről tanúskodó szavait mind feszült figyelemmel hallgattuk. Péter atya életének epizódjain keresztül mutatta be nekünk, hogy igenis lehetséges a keresztény hit átadása úgy, hogy azt az adott kultúra kontextusában tesszük, nem szabad félnünk azonban attól, hogy új és kulturálisan idegen dolgokat is mondjunk nekik – mint például a megváltás és az örök élet -, a hit ugyanis egyedül Jézus Krisztus által teljes, van, amit egy az egyben át kell adni, hogy az Ő lényegét megértsük.

Nagyon szépen köszönjük Péter atyának a részletes és tanulságos előadást, jó egészséget és áldott öregkort kívánunk neki!

Pudleiner Kristóf

kör_logo_fa