kör_logo_fa

136 ország, 2400 egyetem, 5000 partner: nálunk járt az AIESEC

Az AIESEC a legnagyobb multikulturális, non-profit szervezet, amelyet kizárólag egyetemista fiatalok irányítanak, és amely 18 és 30 év közötti diákoknak kínál önkéntes és gyakornoki programokat bármely földrészen. A szervezetet – vendégeink elmondása szerint – 1948-ban hozta létre hét fiatal, akik észrevették, hogy egy újabb világégés elkerüléséhez a kölcsönös tisztelet és együttműködés jelenti a valódi kulcsot. Magyarország 1972-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, amely azóta is egyre növekszik.

Az AIESEC kínálatában szereplő programok között leendő mérnökök, tanárok, informatikusok és gazdasági szakemberek egyaránt találnak számukra izgalmas lehetőségeket. Egy önkéntes program általában 6-8 hétig tart, míg a gyakornoki pozíciók 6-12 hetesek, a fizetett gyakornokság pedig akár 78 hetet is igénybe vehet. Egy-egy projekthez előzetes regisztráció és több interjú után lehet csatlakozni, a folyamat viszont gördülékeny: akár néhány napon belül megszületik a döntés egy-egy jelentkezőről. Az újdonsült részvevőknek ezután felkészítő tréninget tartanak a tapasztaltabb csapattagok, külföldi ott-tartózkodásuk során pedig egy segítő koordinálja a munkájukat, így az élményt nem árnyékolja be félelem.

Vendégeink között ketten is voltak, akik nemrég részt vettek egy-egy néhány hetes programon. Marcsi Albániáról hozott nekünk gyönyörű fotókat, a brazil Ricky pedig, aki 2011 óta tagja a szervezetnek, és másodszor jött az AIESEC keretei között Magyarországra, korábbi tapasztalatairól számolt be. Mindketten hangsúlyozták, hogy a külföldi tartózkodás nem csak új barátokat és közösségi élményt, hanem tágabb perspektívát is adott az élethez.

kör_logo_fa