kör_logo_fa

Közös együttműködés a Minority SafePack kezdeményezésben

A Szakkollégiumok Egyeztető Fóruma a januári rendkívüli Interkoll ülésén megszavazta, hogy kiáll a Minority SafePack kezdeményezés támogatása mellett.

A Minority SafePack Initiative (Mentőcsomag a kisebbségek számára – Egymillió aláírás az európai sokszínűségért) egy 2013-as európai polgári kezdeményezés, mely célja, hogy felhívja a figyelmet a kontinens 47 államában élő hozzávetőleg 340 történelmi kisebbségre – főként úgy, hogy több mint 100 millió személyről van szó -, és több mint egymillió hiteles aláírás gyűjtése által – legalább 7 tagállamban – eljuttassa azt az Európai Bizottság felé. Ezt követően nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségvédelem valósulhatna meg az európai uniós jog részeként.

A kérdés fontosságát tudomásul véve a Szakkollégiumi Mozgalom a január 6-ai rendkívüli gyűlésén úgy döntött, hogy csatlakozik a Minority Safepack európai polgári kezdeményezés támogatóihoz. A Mozgalom a felvidéki Diákhálózat és a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) felkérését elfogadva áll ki az európai nemzeti és nyelvi kisebbségek kezdeményezése mellett. Ez hatalmas előrelépés, ugyanis a különböző szakkollégiumok együtt foglalnak állást egy bizonyos ügy érdekében, mely elutasítja a kisebbségeket érő diszkriminációt, de egyben szolidaritást is mutat a határon túl élő társakkal. A Szakkollégiumi Mozgalom hagyományosan a kárpát-medencei magyarság alapján szerveződik, határon túli tagszervezetek közül többek között a kolozsvári Mikó Imre Szakkollégium vagy a Pozsonyi Magyar Szakkollégium is szerepet vállal benne.

A döntést követően elkezdődtek egy ad hoc Bizottság kialakításához szükséges lépések, mely testület feladata lesz az aláírásgyűjtés hatékony lebonyolításának megszervezése, ahová önkéntes alapon, bármely szakkollégiumból várja az Interkoll közössége a jelentkezőket.

Az április 4-ei határidőig hátralévő három hónapban a Szakkollégiumi Mozgalom azon fog dolgozni, hogy Magyarországról minél több támogató aláírást kapjon a Minority Safepack kezdeményezés. Magánemberként is van lehetőség a mozgalom támogatására, a petíciót támogatni a következő linken keresztül lehet: https://ec.europa.eu/citizens-initiative/32/public/#/

kör_logo_fa