kör_logo_fa

CommUnity: Együtt működünk – XXX. Szent Ignác Szimpózium

A Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium idén immár harmincadik alkalommal rendezte meg szimpóziumát, melynek témája ezúttal a közösségek útja, szerepe és felelőssége volt, a kisközösségektől az intézményekig. Ahogy korábban is, a Szimpózium célja olyan aktuális témákról való tanácskozás volt, amelyek nagy fontossággal rendelkeznek mind a társadalom, de főként a felelős keresztény emberek számára.

Az esemény köszöntő beszédében Cseke Judit, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium tanulmányi vezetője elmondta, a közösségek évezredek óta meghatározó jelleggel bírnak a társadalomban. Még ha merész párhuzamnak is tűnik, maga Jézus Krisztus is közösségben élt és tevékenykedett. A Szimpózium első beszélgetésében Dr. Deák Dániel, a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Karának Oktatója, Kálmán József, a Budapest-Külsőferencvárosi Szent Kereszt Plébánia plébánosa, és Horváth Ferenc jezsuita atya, a Szakkollégium lelkésze vettek részt. A beszélgetés témája a „Katolikus közösség, vagy intézményes Egyház?” címet viselte.

A beszélgetést Eric Thode – a Gütersloh-i Bertelsmann Alapítvány munkatársa – előadása követte, aki a társadalom fő kihívásait vizsgálta, kiemelve a magyarországi viszonyokat. Angol nyelvű előadásának címe „Megatrends in the 21st century – consequences for the economy and work” volt.

A következő blokkban Szilvay Gergely, a Mandiner újságírója beszélgetett Hódsági Kristóf szakkollégistával a jelenleg egyre erősödő fake news jelenségről, a kávészünetet követően pedig szó esett mind az Ukrajnában, mind a Szíriában dúló konfliktusokról. Ezen beszélgetésen Maksym Yemelianov, az Ukrán Külügyminisztérium tanácsadója is jelen volt. Az eseményt egy kerekasztal-beszélgetés zárta, mely témáját tekintve a visegrádi országok kihívásait és lehetőségeit vizsgálta. Ezen beszélgetés résztvevői Rastislav Káčer, a Szlovák Köztársaság Magyarországi Nagykövete, Dr. Molnár Balázs Péter, Európai Uniós ügyekért felelős államtitkár, illetve Perger István, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének képviseletvezető-helyettese, kommunikációs vezetője voltak.

A szervezők igyekeztek olyan témákat kiválasztani, melyek az eseményen jelenlévő összes résztvevő tudását és érdeklődését gazdagítani tudták. Emellett innovatív megoldásokkal tették érdekesebbé az eseményt. Ebben volt segítségre a Sli.do nevű applikáció, mely által mindenki könnyedén feltehette kérdését, akár a beszélgetések közben is. Az angol nyelvű blokkoknál magyar tolmácsolásra is sor került.

Fábian Armin Vincentius

kör_logo_fa